26/04/2011

13 april: plaatsing leidingen ventilatiesysteem

Nilan heeft alle voorbereidingen getroffen voor de luchtdichtingstest en alle leidingen van het ventilatiesysteem geplaatst.
De plaatsing dient echter nog aangepast te worden.  Er werd enkel een geluidsdemping voorzien bij het vertrek van het toestel.  Er was vooraf afgesproken dat er bij elke blaasmond in elke kamer ook een demping zou zitten.
Andere passiefhuisbouwers hebben immers slechte ervaringen met een plaatsing zonder demping, die toch de nodige geluidsoverlast veroorzaakt.
Nilan gaat de nodige aanpassingen uitvoeren.
    

 

 


     

 

 

18:20 Gepost door nathaliederoeck in Technieken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18/04/2011

16 april: voorlopige blowerdoor test => spectaculair, spannend, maar we halen de norm :-)

Om 6u 's morgens hebben we afgesproken op de werf: aanwezig zijn Tin & ikzelf, architect Jan Stranger en de firma Arbucon uit Gent.
Hoe vroeger de test hoe groter het temperatuurverschil tussen binnen en buiten en hoe beter de test is.  De avond ervoor hebben we een terrasverwarmer of gas geïnstalleerd om het binnen zo warm mogelijk te maken, resultaat 18°C.
De test bestaat uit 3 delen:
1/ infrarood controle op lekken
2/ rookcontrole op lekken
3/ de voorlopige test met testresultaat volumes/uur
Uit de foto's blijkt duidelijk dat er lekker worden opgespoord, deze zijn te klasseren onder volgende types van lekken
1/ lekken in luchtdichtingsfolies zelf: die zijn er weinig, enkel hier en daar in de hoeken en beneden op de plaatsen aan de voorkant van het huis waar de fundering nat is/werd door waterprobleem => deze gaan we oplossen door enerzijds om aantal plaatsen extra bij te lijmen, aan de natte plaatsen een extra strook DA te plaatsen die we bovenaan vast tapen op de bestaande DA waarvan de lijm is los gekomen en onderdaan vastlijmen op het stuk fundering dat niet nat is (daar hebben we nergens problemen gehad met de hechting van de lijm)
2/ lekken in het schrijnwerk: de afdichting van de ramen zijn onvoldoende, blijkt duidelijk uit de foto's met rook die tussen de glaslatten naar binnen komt, de voordeur is én grote lek doordat de rubber van  => door leverancier/schrijnwerker opnieuw  af te kitten
3/ lekken aan de stopcontacten/verlichtingsknoppen => elektricien zal de potten eruit moeten halen en opnieuw moeten aansmeren
4/ lekken aan de overgang tussen het pleisterwerk en de ramen beneden die tot op de grond komen, hierbij is een holte tussen de OSB platen en de folie => op te spuiten met siliconen
Maar ondanks deze tekorten, waarvan de meeste zullen opgelost kunnen worden, halen we toch een resultaat van 5,3 volumes/uur, wat onder de luchtdichtheidsnorm is voor een passiefhuis, een serieuze opsteker!!!
En dit met dank aan al onze helpende handen.  Nog eens merci Gert, Danny, Tom, Elke, mama Frieda en papa Lionel!!!
     

 

 


    

 

 


    

 

 


    

 

 


      

 

 

21:32 Gepost door nathaliederoeck in luchtdichting, Technieken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14/03/2011

12 maart: luchtdichtingsfolies overal geplaatst

Dankzij de hulp van Danny, Elke en Tom, de ervaring van Tinne (met dank aan Gert) en de instructies van mezelf, zijn de luchtdichtingsfolies overal geplaatst.
Boven was enkel de badkamer nog te doen, en benden alles nog.
Van 9 tot 17u30 is er gewerkt met een aantal en zo is de klus op 1 dag rond geraakt.
Na een wat moeizaam begin, wijst het zich allemaal wel verder uit.
De foto's hieronder spreken voor zich.
Architect Jan komt maandag langs om goed te keuren, benieuwd of ook hij vindt dat de klus goed werd uitgevoerd!

 

 


 

 


 

 


 

 

20:18 Gepost door nathaliederoeck in Technieken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |