26/04/2011

25 april: dichten van lekken in folie als voorbereiding chapewerken van morgen

De opgespoorde lekken worden zorgvuldig afgedicht.
- een aantal door het leggen van extra stuk DA folie, verlijmd op de vloer en met een N°1 Tecson tape extra vastgemaakt op de vloerplaat
- een aantal door het opspuiten van de gaatjes met siliconen en/of PU schuim
Dit werk koste ons toch weer veel werkuren, maar alles raakte tijdig klaar zodat de chapers morgen kunnen beginnen.   Niet evident met die dikke buik van mij!!!  Dus Tinne moest uit haar pijp komen!
Na de chape is de folie immers niet meer bereikbaar, alles wat niet is opgelost zal een lekje blijven.
Het is wel een geruststelling dat we alleen nog beter kunnen doen dan tijdens de proeftest waar we sowieso de norm al haalden!
    

 


P1010849.JPG

 

 

18:18 Gepost door nathaliederoeck in luchtdichting | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18/04/2011

16 april: voorlopige blowerdoor test => spectaculair, spannend, maar we halen de norm :-)

Om 6u 's morgens hebben we afgesproken op de werf: aanwezig zijn Tin & ikzelf, architect Jan Stranger en de firma Arbucon uit Gent.
Hoe vroeger de test hoe groter het temperatuurverschil tussen binnen en buiten en hoe beter de test is.  De avond ervoor hebben we een terrasverwarmer of gas geïnstalleerd om het binnen zo warm mogelijk te maken, resultaat 18°C.
De test bestaat uit 3 delen:
1/ infrarood controle op lekken
2/ rookcontrole op lekken
3/ de voorlopige test met testresultaat volumes/uur
Uit de foto's blijkt duidelijk dat er lekker worden opgespoord, deze zijn te klasseren onder volgende types van lekken
1/ lekken in luchtdichtingsfolies zelf: die zijn er weinig, enkel hier en daar in de hoeken en beneden op de plaatsen aan de voorkant van het huis waar de fundering nat is/werd door waterprobleem => deze gaan we oplossen door enerzijds om aantal plaatsen extra bij te lijmen, aan de natte plaatsen een extra strook DA te plaatsen die we bovenaan vast tapen op de bestaande DA waarvan de lijm is los gekomen en onderdaan vastlijmen op het stuk fundering dat niet nat is (daar hebben we nergens problemen gehad met de hechting van de lijm)
2/ lekken in het schrijnwerk: de afdichting van de ramen zijn onvoldoende, blijkt duidelijk uit de foto's met rook die tussen de glaslatten naar binnen komt, de voordeur is én grote lek doordat de rubber van  => door leverancier/schrijnwerker opnieuw  af te kitten
3/ lekken aan de stopcontacten/verlichtingsknoppen => elektricien zal de potten eruit moeten halen en opnieuw moeten aansmeren
4/ lekken aan de overgang tussen het pleisterwerk en de ramen beneden die tot op de grond komen, hierbij is een holte tussen de OSB platen en de folie => op te spuiten met siliconen
Maar ondanks deze tekorten, waarvan de meeste zullen opgelost kunnen worden, halen we toch een resultaat van 5,3 volumes/uur, wat onder de luchtdichtheidsnorm is voor een passiefhuis, een serieuze opsteker!!!
En dit met dank aan al onze helpende handen.  Nog eens merci Gert, Danny, Tom, Elke, mama Frieda en papa Lionel!!!
     

 

 


    

 

 


    

 

 


    

 

 


      

 

 

21:32 Gepost door nathaliederoeck in luchtdichting, Technieken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15 april: zelf laatste check luchtdichting als voorbereiding van Blowerdoor test

De controle van alle folies en bijspuiten van lijm en plakken extra tape aan alle hoeken was best intensief, maar nog het kleinste werk.
De voordeur correct luchtdicht krijgen en de deur naar de garage (die nog niet geplaatst is) tijdelijk dichtmaken met OSB platen en de kieren dichten met siliconen of PU schuim, was een helse klus.  Van 's morgens vroeg tot 's avonds negen uur bezeg geweest.
Gelukkig zijn Tin haar ouders een handje komen toesteken, anders had het nog veel langer geduurd.
's Avonds met een onzeker gevoel naar huis, wat moeten we verwachten van deze test?  Hoe goed of slecht zijn de folies door onszelf en de vele hulpvaardige handen geplaatst?
  

 

 


    

 

 

20:58 Gepost door nathaliederoeck in luchtdichting | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |