14/02/2011

12 februari: onaangename ontdekking, gelijkvloers onder water, waar komt dit vandaan?

Op zaterdag waren de laatste kuiswerken voor het plaatsen van de luchtdichtingsfolie op zondag gepland.
We werden onaangenaam verrast toen we op de werf kwamen.
Delen van de benedenverdieping stonden opnieuw onder water.  De muren en plafonds waren niet nat, en het had geregend.  Het water kon dus enkel van buiten komen via de vloerplaat naar binnen.
Dat is GEEN goed nieuws!
Architect Jan kwam zondag ter plaatse.  We hadden naast de geven een greppel gegraven.
Vermoedelijke oorzaak: bovenste laag leemgrond waarin het regenwater lang blijft staan voordat het wegzakt in de wit zand ondergrond.  En aangezien de vloerplaat van onze passiefwoning 30cm lager ligt dan bij een traditionele woning om de isolatiedikte op te vangen (de nokhoogte is voor elke woning immers dezelfde), hebben wij dus echt een probleem!
Voorgestelde oplossing: manueel rond de woning een greppel graven tot onder de vloerplaat (tot op het zand) zodat het water snel kan weglopen, een drainage buis aanleggen en de vloerplaat beschermen met noppenmatten.  
Voor de manuele uitgraving proberen we volk te mobiliseren, maar dit is geen 'klein werkje'.
Maar zolang we niet zeker zijn dat het huis droog blijft, kunnen we beneden geen luchtdichtingsfolies plaatsen!
Werk aan de winkel dus.
Tips hieromtrent zijn meer dan welkom!

 


 


 

 

20:20 Gepost door nathaliederoeck in droog maken bouw | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09/02/2011

9 februari 2011: wat een vooruitgang op de werf, het ziet er allemaal veelbelovend uit en de luchtdichtingsfolies kunnen komend weekend geplaatst worden

RAMEN (do, vrij, za 3, 4 en 5/2): geplaatst en door schrijnwerker met Contega PV luchtdicht afgetaped.  De Contega DA tussen vloerplaat en muren/onderkant ramen moet nog geplaatst worden.  Dit kan pas als het huis droog en stofvrij is gemaakt.
DAK: (vrij, ma, di, woe 4, 7, 8 en 9/2): dak eindelijk volledig geplaatst, enkel de definitieve zwarte dakomranding moet nog geplaatst worden (in bestelling).  Het heeft veel te lang geduurd en door het slechte weer en planing van de aannemer werd alles later uitgevoerd dan gepland (zelfs later dan de ramen en dus verre van ideaal), maar we zijn blij dat dit belangrijke werk afgerond is!
VOCHT:
Toestand op zondag 6 februari: zoals je ziet is het plafond al op vele plaatsen uitgedroogd.  De vloer daarentegen is nog kliedernat.
          
Toestand op dinsdag 8 februari: ook de vloer is al op vele plaatsen droog.  Het plafond zo goed als overal.  nu is het vooral de warmeluchtblazer en de 2 ventilator zodanig richten dat ook de plaatsen waar weinig luchttoevoer is (voorbeeld badkamer en zoldertje) ook beter geventileerd worden.
Verder toont Sten (iets ouder dan 16 maanden) zijn klim en klauter kunsten, we zullen hem goed in het oog moeten houden
         
ELEKTRICITEIT:
Alle leidingen zijn geslepen (moest gebeuren om luchtdichtingsfolie in de gleuven (achter de leidingen dus) te plaatsen.
Al een heel deel van potjes zijn ook geplaatst.  
Vandaag moesten we onze over ijverige elektricien tegenhouden toen hij al een paar leidingen op de verdieping had geplaatst.  Hij dacht dat de luchtdichtingsfolie alleen op de benedenverdieping moest komen (niet dus!).  Gelukkig kwamen we op de werf en konden we tijdig ingrijpen.
LOODGIETERIJ:
Mogelijk laten we dat in de badkamer ook nog uitvoeren voordat we daar de folie plaatsen, zodat ook hier de folie achter de leidingen kan geplaatst worden.

 

06/02/2011

6 februari: veel werk en pogingen om water uit gewelven en dus bouw te krijgen

     
Alle gewelven worden op verschillende plaatsen doorboord.  Doordat elk gewelf 5 compartimenten heeft, is dit een reuze job.
Dat het niet overbodig is, blijkt uit de plaatsen waar soms 2 tot 3 emmers water uit één gaatje komt!!!!
Zonder de hulp van Catherine & Tinne V, de papa van Tinne en Danny was dit nooit gelukt!

 

 


Daarna het water allemaal opzuigen en met de dompelpomp naar de gracht pompen.
Op het einde van de dag een warmteblazer geïnstalleerd die tot 15.000Kwh kan produceren.  En boven de ramen op kip voor de ventilatie.
Maar het resultaat deze morgen was zeker nog niet spectaculair.
Opnieuw water wegzuigen.
De hoop om droge plaatsen al  stofvrij te kunnen maken en dus volgend weekend de luchtdichtingsfolies aan te brengen, is misschien te hoog gegrepen.
We beseffen dat het wel eens niet zo snel zal kunnen gebeuren.  En elke dag is er eentje verloren met de krappe timing van 5 maanden om de rest van het huis af te werken.

 

 

12:56 Gepost door nathaliederoeck in droog maken bouw | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |